SOK Z BRZOZY - moda czy coś więcej ...

Świeży sok brzozowy (łac. Succus Betulae recens) z brzozy brodawkowatej (łac. betula verrucosa syn. betula pendula) zwany również oskołą, bzowinią lub brzozownikiem pozyskuje się wczesną wiosną przez nacięcie pni drzewa. Uważany on jest za lek ogólnie wzmacniający układ odpornościowy oraz nerwowy, odtruwający, regulujący przemianę materii i zwiększający odporność organizmu. Z dojrzałej brzozy, bez szkody dla drzewa, można uzyskać 3-4 litry soku. Przechowywać go należy w lodówce przez okres 4-5 dni najlepiej w szklanym naczyniu.

Brzoza brodawkowata

Stosowany jest w przewlekłych chorobach dróg moczowych, w obrzękach sercowo-naczyniowych, przy dnie moczanowej, jako środek wzmacniający, regulujący przemianę materii i zapobiegający kamicy nerkowej. Zewnętrznie używany do płukania włosów i wybielania piegów. Sok z brzozy uważano za „napój boski” służący do utrzymania siły, piękności i jędrności ciała. Sok taki zalecany był szczególnie na złą przemianę materii (3-5 szkl dziennie) oraz przy reumatyzmie, chorych nerkach, egzemie.

Brzoza brodawkowata

Sok brzozowy zawiera cukier inwertowany (jest on głównym składnikiem miodu), kwasy organiczne (jabłkowy i cytrynowy), aminokwasy, garbniki (nadają właściwości ściągające; działają przeciwkrwotocznie, przeciwbakteryjnie i przeciwbiegunkowo), sole mineralne (potas, miedź, mangan, fosfor i wapń), peptydy, witaminę B, alkohol cukrowy – ksylitol. Sok z brzozy jest szczególnie cenny dla ludzi w podeszłym wieku lub po ciężkich chorobach.

Brzoza brodawkowata

Zalecane stosowanie:

Sok wyciekający z naciętego pnia zaleca się pić trzy razy dziennie po ½ szklanki między posiłkami na kamicę moczową, zapalenie nerek i pęcherza moczowego. Pić najlepiej pełnowartościowy wiosną do 10 litrów na całą kurację. Sok brzozowy używany jest niekiedy w postaci nalewki utrwalonej spirytusem.

Przepis na wino: 10 litrów soku brzozowego, 2,5 kg cukru, 20 g kwasku cytrynowego, 3 g pożywki drożdżowej.

Czy wiesz, że:

  • Sfermentowany sok brzozy pospolitej był swego rodzaju winem narodów Północy. Lud wiejski, zwłaszcza na kresach wschodnich, dotychczas jeszcze zbiera wczesną wiosną beczułki soku brzozowego. Bogaty w cukier sok brzozowy zaczyna fermentować i już po upływie kilku dni daje przyjemny w smaku, musujący płyn, zawierający 3-5% alkoholu;

  • Sok z brzozy naturalny może pełnić funkcje napoju energetyzującego i izotonicznego dla osób ciężko pracujących psychicznie i fizycznie, intensywnie uprawiających sport. Szybko przynosi uczucie przypływu siły;

  • Sok brzozowy pozyskiwany samodzielnie można konserwować cukrem, alkoholem, sorbinianem potasu lub przez pasteryzację. Dobrym rozwiązaniem jest także mrożenie świeżego soku brzozowego. Proces mrożenia nie pozbawia soku wartości odżywczych;

  • Z brzozy w celach leczniczych stosuje się również, pączki, liście, korę i czyr (guzowata narośl na pniu). Warto pomyśleć o przedłużeniu kuracji leczniczej i wykorzystać inny surowiec z brzozy;

  • Napar z liści brzozy pomaga w walce z cellulitem. Ważne, aby do kuracji stosować młode, jeszcze lepkie liście.

Brzoza brodawkowata

Jeden z wielu sposobów na pozyskanie soku z brzozy jest następujący:

Krok 1. Przed przystąpieniem do prac związanych z pozyskiwaniem oskoły sprawdzamy, czy już krążą w drzewie soki, nakłuwając korę ostrym narzędziem. Gdy pojawi się kropla – to znak, że można już ściągać sok.

Krok 2. Przygotuj butelkę z nakrętką najlepiej plastikowe po czystej wodzie. Zrób otwór w nakrętce wielkości dostosowanej do średnicy wężyka. W przypadku powstania szczelin pomiędzy wężykiem a otworem zabezpiecz je w taki sposób, żeby po zakręceniu nakrętki na butelkę nie dostawało się powietrze do butelki.

Nakrętka z wężykiem
Butelka z nakrętką i wężykiem

 

Brzoza brodawkowata

 

Krok 3. Zrób dziurę w drzewie o głębokości ok. 3-5 cm. My do tego celu używamy wiertarki o wiertle 6 mm na wysokości ok.  0,5-1 m od ziemi. Ważne aby rurka była cienkościenna i dobrze dopasowana. W przeciwnym razie sok wypływa po korze na ziemię.

Krok 4. Włóż wężyk połączony z butelką w zrobioną (wywierconą) dziurę w drzewie. Należy pamiętać aby butelka była odessana z powietrza. Czekaj aż sok zacznie napływać do butelki. Sok z brzozy zbieraj świeży conajmniej co 24 godziny. W ciągu dwóch dni możemy uzyskać ok. 3 litrów płynu.

Krok 5. Po zebraniu soku otwór w drzewie należy silnie zakorkować do tego celu można wykorzystać kawałek drewna lub pastę ogrdnoczną.

 

 

 

Literatura, która posłużyła mi do napisania powyższego artykułu:

  1. A. Rumińska, A. Ożarowski „Leksykon roślin leczniczych” Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne Warszawa 1990,

  2. J.A. Kozłowski, T. Wielgosz, J. Cis, G. Nowak, R Dawid-Pać, S. Kuczyński, E. Aszkiewicz, L. Woźniak „Zioła z apteki natury” Publikat Wydawnictwo,

  3. H. Strzelecka, J. Kowalski „Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa” Wydawnictwo Naukowe PWN Warszawa 2000,

  4. J. Górnicka „Poradnik zdrowia apteka natury” Wydawnictwo AMW Warszawa

  5. O. T. Książkiewicz „Dla dzieci zielnik klasztorny ojców Bonifratów” Agencja Wydawnicza „COMES” Warszawa 1992

 

pozdrawiam,

Kinga Bzduła

Brzoza brodawkowata
Brzoza brodawkowata
Brzoza brodawkowata
Brzoza brodawkowata
Brzoza brodawkowata
Brzoza brodawkowata