Kremy - od czego zacząć ? cz. II

Kontynuując poprzedni wpis należy mieć na uwadze, że stosowanie emulgatorów w emulsjach ma zasadniczy cel mianowicie połączenie dwóch faz tj. fazy wodnej oraz fazy tłuszczowej. Takie połączenie składów w emulsjach umożliwia właściwą pielęgnację skóry głównie poprzez zapewnienie jej właściwej równowagi hydro-lipofilowej wykazującej dużą zgodność z właściwościami skóry. Substancje tłuszczowe regenerują płaszcz lipidowy natomiast składniki hydrofilowe gwarantują jej odpowiednie nawilżenie. To dzięki emulsjom możemy osiągnąć  jednorodny układ dostarczając skórze obydwóch tych składników w pożądanej proporcji wzbogacając ją jednocześnie pomocniczo wybranymi składnikami np. witaminami, glinkami, kwasem hialuronowym, gliceryną, mocznikiem itd.

Aby uzyskać produkt finalny zgodny z naszymi oczekiwaniami należy przede wszystkim:

(1) odpowiednio zrównoważyć fazę wodną i fazę tłuszczową. Przyjmuje się, że aby uzyskać:

(a) krem lekki, który nawilża i ujędrnia skórę - szczególnie polecany do cery odwodnionej - należy zachować następujące proporcje:

Krem lekki nawilżający

(b) krem nawilżający o konsystencji kremowej (nie jest kremem ciężkim, wchłania się szybko ale pozostawia na skórze delikatny film. Konsystencja nadaje się pod makijaż) należy zachować następujące proporcje:

Krem nawilżający kremowy

(c) krem na noc łagodzący podrażnienia należy zachować następujące proporcje:

Krem na noc

(d) krem odżywczy (tłusty krem bogaty w minerały i witaminy, regenerujący naskórek) należy zachować następujące proporcje:

Krem odżywczy

(2) zastosować odpowiedni emulgator. O praktycznym zastosowaniu emulgatora decyduje stosunek pomiędzy jego częścią hydrofobową i lipofilową określany jako równowaga hydrofilowo-lipofilowa (czyli HLB - hydrophilic-lipophilic balance). Jest to wskaźnik procentowy określający zawartość grup hydrofilowych w stosunku do układu lipofilowego (inaczej hydrofobowego) składnika. Scala HLB przyjmuje wartość od 0 do 20. Emulgatory o wartości z przedziału: 3-6 mają zastosowanie w emulsjach typu W/O; 7-9 wykorzystywane w środkach nawilżających; 8-15 mają zastosowanie w emulsjach typu O/W. Konsystencja utworzonej emulsji w dużej mierze zależy od prawidłowego doboru emulgatora. W sytuacji gdy wartość wskaźnika HLB dla emulgatora jest wyższa niż dla fazy olejowej układu wówczas przewyższają właściwości hydrofilowe i ulega on dyspersji w fazie wodnej roztworu i odwrotnie gdy wartość wskaźnika HLB dla emulgatora jest niższa niż dla fazy wodnej układu wówczas przewyższają właściwości hydrofobowe i ulega on dyspersji w fazie olejnej roztworu.

Użyty w recepturze emulgator jest właściwy tylko wówczas gdy budowa jego grupy lipofilowej jest podobna do struktury emulgowanego tłuszczu na który zazwyczaj składa się więcej niż jeden rodzaj tłuszczu.

(3) znać charakter chemiczny stosowanych cieczy (z pewnością o tym będę pisać w dalszych częściach)

 


 

UFF… sporo tej teorii z pewnością temat będziemy kontynuować.

W kolejnym artykule z zakresu domowej roboty kremów - pierwszy przepis na krem nawilżający.

 

pozdrawiam,

Kinga Bzduła